FELİNE HEPATİC LİPİDOSİS (KARACİĞER YAĞLANMASI)

13.02.2019
Günümüz çağında biz insanların hareketsizlik,dengesiz ve düzensiz beslenme gibi nedenlere bağlı olarak oluşan obezite sadece  insanların değil maalesef kedilerin de ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir durumdur.

Hepatic lipidoz kedilerde primer ( karaciğer fonksiyon bozukluğu) sekonder (toksik madde ilaç, enfeksiyonlar) gibi sebeplere bağlı olarak yada idiyopatik ( nedeni bilinmeyen ) olarak gelişebilir. Özellikle 2-7 yaş arasında ki kedilerde ve kilolu kedilerde yaygın olarak karşımıza çıkar. En belirgin özlelliği anoreksi (iştahsızlık) ile karakterize bir hastalık olan hepatic lipidoz tedavi edilmez ise ölüme kadar gidebilen ciddi bir vakadır.

 
Teşhis konusunda net bir işlem olmasada kan sayımında anemik tablo, karaciğer fonksiyonlarında artmış Alanin Amino Trensferaz (ALT), muayenede icretic ( sarılık) belirtileri,dehidrasyon,karışık tüy örtüsü gibi durumlar ve daha detaylarına inilerek veteriner hekiminiz teşhis konusunda size yardımcı olabilir.

Tedavide temel prensip hastamızın yemediği sürede kaybettiği enerjiyi yerine koymaktan oluşur. Bunun için ilk etapta hastaya yüksek enerji içeren konserve mamaları tüketmesine teşvik etmektir. Hastamız dışarıdan mama tüketimine kendisini kapatmış ise cerrahi müdehale ile boyunun lateral kısmından yerleştirilen sonda ile kilosu baz alınarak günlük tüketmesi gereken enerji enteral besleme ile sağlanır. Bu işlem belli kurallar çevresinde veteriner hekimlerin gözetiminde yapılmaktadır. Hastanız yemek yiyinceye kadar bu işlem devam eder.

  

Bunun dışında sadece besleme değil aynı zamanda medikal sağaltımda önemli olup hekiminizin seçtiği ilaçlar ile tedaviye dikkat edilmelidir.

Ayrıca hepatic lipidoz bazen tek başına olmayarak karaciğer için ciddi bozukluk olan kolanjit-kolonjiohepatit-triad-pankreatit-icterus gibi hastalıklar ile seyredebilir.

Bu hastalıkta siz hasta sahiplerimizin dikkat etmesi gereken özellikle orta yaşlı ve kilolu kedilerinizde ani iştahsızlık,kilo kaybı,halsizlik gibi belirtiler görmeniz hallinde veteriner hekiminize başvurmanızdır.

  

SOSYAL MEDYA

DR. HOUSE VETERİNER KLİNİĞİ
Bostancı Mah. Turşucu Dere Sk. No: 21/1 Kadıköy - İstanbul / TÜRKİYE
0216 464 0404 - info@drhouseveterinerklinigi.com

WhatsApp Destek